2009. október 24., szombat dátum: 20:51 |  
Avagy hogyan csináljunk fasza filmet kevés pénzből, mert ez bizony k*baszott jó lett. Már az előzetesekben lehetett látni, hogy az év egyik legjobb sci-fijét fogjuk kapni és ez az érzés a film után teljesen igazolódni látszódott. Ötletes, okos, fantasztikus!!!





A történetről nem akarok nagyon sokat elárulni, de nagy vonalakban felvázolom a helyzetet. 2026-ban járunk, és a Föld kifogyott az energiaforrásokból, ezért a Holdról kényszerül szállítani, egy bizonyos kőzetből kifejtett héliumszármazékot. A Lunar Industries nyeri meg a projectet és a számítógépeik segítségével csak egyetlen emberre van szükség ehhez a kitermeléshez. Ez a bizonyos ember Sam Bell (Sam Rockwell), aki már három éve az űrbázison tartózkodik és két hétre van attól, hogy visszamenjen a földre. Egyetlen beszélgető társa egy GERTY nevű igen fejlett robot (hangja Kevin Spacey). Élő rádiókapcsolata nincs egy hiba miatt és csak rögzített üzeneteket tud fogadni.

Sam persze az egyedülléttől egy idő után már kezd becsavarodni, és elkezd hallucinálni, meg hasonlók. Növényeit, valamint tárgyait is emberi nevekkel illeti. Ennyi a film kb. első 15 perce, az igazi sztori azután kezdődik, hogy az egyik holdfelszíni kintléte alatt, súlyos balesetet szenved holdjárójával, de többet nem árulok el, nem lövöm le a poént. :P

Az egész filmet Sam Rockwell viszi a hátán. Hát ki más is vinné, mivel más nem is szerepel, csak a videóüzenetek során tűnnek fel más emberek. Rockwell játéka valami zseniális, egyszerűen jó volt nézni a szenvedését. :D A depressziós, betegeskedő  Sammel szemben az életerős, magabiztos Sam egyszerűen fantasztikus. Zseniális, ahogyan egyszerre játssza ezt a két szerepet. Hatalmas kiugrási lehetőség ez Rockwellnek és ő ezt teljesen ki is használta, lemerném fogadni, hogy még bőven láthatjuk főszerepben.

Óh azt még nem is említettem, hogy ez egy kis költségvetésű film. Duncan Jones előtt le a kalappal, nemhogy csak 5 (!!!) millió költségvetéssel készült a film, de még az effektek is eléggé jóra sikeredtek. Nemhogy CGI nem volt a filmben, de az egészet mindössze 33(!!!) nap alatt forgatták le. A holdbázit is csak modellek segítségével alkották meg. Egyszerűen HIHETETLEN!!!




Film nézése közben volt egy olyan érzésem, hogy soha nem áll meg a zene. Nem a rossz értelemben, mert valami iszonyat jó volt. Clint Mansell zenéje egyszerre volt lehangoló és valami hátborzongató. Film megnézése óta is csak a hivatalos soundtracket hallgatom.




Értékelés: Látszik, hogy abszolút bejött a film. 9/10-et szórok rá, egyszerűen nagyon nagy hatással volt rám. Mindenkinek teljes mértékben tudom ajánlani. A District9 és ez után remélem még több ilyen remek kis költségvetésű filmet kapunk így az ölünkbe!





Bejegyezte: elefánt Címkék: , ,

2 megjegyzés:

purity írta...

Holnap este esélyes a megnézése

2009. október 24. 21:10  
iowa19 írta...

ENIS ENIS MEGNEZEM:D

2009. október 24. 22:02  

Archívum